Fysiske smerter

Kan De genkende nogle af disse symptomer?

De mest almindelige symptomer er ryg-, håndled-, nakke- og skuldersmerter. Nogle gange er der tale om RSI, men det er ikke altid tilfældet. En forkert holding eller en ikke optimal indrettet arbejdsplads kan forårsage disse symptomer. Desuden kan hovedpine og åreknuder være symptomer som kan opstå på grund af en forkert kropsholdning eller en forkert indrettet arbejdsplads. Genkender De nogle af disse symptomer?

Rygproblemer

I mange tilfælde er rygproblemer til af afhjælpe og reducere ved hjælp af ergonomiske hjælpemidler. Ved brug af en fodstøtte sidder De mere oprejst og dybere i Deres stol. En skærmopsats, laptopholder eller en dokumentholder kan hjælpe til at indtage den korrekte arbejdsholding, kropsholdning og øjenhøjde. Med en skærmholder placere De Deres skærm i den passende højde. De kigger ligefrem i stedet for nedad, hvilket reducere risikoen for skulder og nakkesmerter. Ved brug af en konceptholder anbringer De dokumentet i overeenstemmelse med Deres skærm hvilket forhindre en rotation af nakken. Ergonomique har flere forskellige ergonomiske produkter. Således kan De optimere Deres arbejdsplads og lindre muskelspændinger i nakke og ryg betydeligt. Deres arbejsholdning forbedres og Deres kropsholdning er sundere.

Skulderproblemer

Computerarbejde er meget belastende for skulderene. Trapezius-musklen sørger for løft og stabilisering af skulderen. Tilstrækkelig forsyning med energimaterialer og bortskaffelse af affaldsstoffer er afgørende for velfungerende muskler. Hvis De spænder musklerne, presses blodet ud pga. presset på arterierne. Når musklerne slappe af igen, falder presset på blodkarrene så disse åbnes igen. Derfor er en regelmæssig afveksling mellem sammentrækning og afslapning godt for blodgennemstrømningen i musklerne.

Den statiske belastning af skuldrene forhindre en korrekt blodgennemstrømning. Hvis De sidder med optrukne skuldre er der ingen "pumpefunktion" i musklerne. Affaldsstoffer bliver i kroppen. Smerten som kan opstå forårsage muskelspændinger. Denne situation er kendt som "syre" i musklerne og er en af de mest almindelige årsager for RSI. Det er derfor vigtigt at indtage en arbejdsstilling med afslappede skuldre.

Skulderproblemer? Disse kan være meget irriterende. De kan reduceres eller endda afhjælpes med ergonomiske Ergonomique produkter. Håndledsstøtter, skærmholdere, laptopholdere og dokumentholdere bidrager til at indtage den korrekte arbejdsholdning.

Hovedpine

Dårlig ventilation, for meget stress og for lidt bevægelse kan være årsag for hovedpine på arbejdspladsen. Mindre bekendt er, at en forkert arbejdsstilling kan være årsagen. En forkert kropsholdning kan forstyrre en optimal blodcirkulation og kan forårsage hovedpine. Ved en forkert arbejdsholdning kan blodkar afsluttes. Dette kan for eksempel forårsage dannelsen af betændelse i hånden.

Håndledssmerter

For at undgå problemer i håndleddet er en neutral stilling af underarmen, håndled og hånd det føste skridt der tages. Sådan opstår der mindre friktion, mere aflastning og mindre risiko for afklemning. Bemærk, at fingerene peger nedad når De skriver. Dette giver dem en bedre blodcirkulation, som er nødvendig for en passende næring til muskler og væv. Ved brug af en håndledsstøtte forbedres ergonomien i håndleddet. Dette kan reducere eller forhindre RSI smerter.

RSI

RSI er en samlet betegnelse for klager, syptomer og syndromer der kan opstår i den øvre ryg, nakken, skuldre, arme, albue, håndled og fingre. Symptomerne er normalt forårsaget af tilbagevendende bevægelser, langvarig statiske holdning eller en kombination af begge. Yderligere personlige og arbejdsrelaterede faktorer kan spille en vigtig rolle i at forårsage, forværre eller opretholde RSI.

I dag er den hyppigste årsag for RSI arbejdet ved en computer. Såfremt De frekvent udfører computerarbejde belastes Deres fingre, håndled, arme-, skuldre- og nakkeregion. Disse muskler begynder at smerte og blodgennemstrømningen forringes. Især i hænder og fingre er en god blodcirkulation vigtig og disse bliver stærkt belastet ved skrivning og arbejde med musen.

Smerter

RSI (Repetitive Strain Injury) er en samlet betegenelse for smerter, symptomer og syndromer der opstår i den øvre ryg, nakke, skuldre, håndled og/eller arme og hænder. Symptomerne er normalt forårsaget af gentagne bevægelser, en dårlig arbejdsholdning og/eller en langvarig statisk holdning. RSI er et resultat af at kropsbelastningen er ude af balance.

Udtrykket CANS (Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder) bliver ofte brugt. Dette er en forkortelse for klager i arm, hals og/eller skulder. Læger, fysioterapeuter og andre fagfolk der behandler RSI patienter har besluttet at erstatte RSI med udtrykket CANS. På denne hjemmeside bruger vi udtrykket RSI.

Smerteforløb

Tidligere blev RSI smerter inddelt i tre smertefaser, fra “begyndende” via “alvorlig” til “permanent”. Sundhedsstyrelsen har dog erfaret, at RSI ikke altid udvikler sig på denne måde. Hvis De får RSI lander De ikke automatisk i smertefase “begyndende” og hvis Deres klager er “permanent” betyder det ikke automatisk, at det aldrig bliver bedre. De skal dog huske, at det er sværere at slippe af med RSI hvis symptomerne er mere alvorlige. RSI kan forekomme i forskellige stadier på forskellige tidspunkter. De første tegn De skal være opmærksom på er krampe og snurren. Jo’ før De griber ind, jo’ større er chancen for at De helbredes.

Smerter i håndleddet

Håndledssmerter

Sørg for en optimal blodcirkulation

Pijn in de rug

Rygproblemer

Sid retop i en dyp stol

Pijn in de nek

Nakkesmerter

Kik lige ud!

RSI

Begynd med en god arbejdsholdning

Pijn in de schouder

Skuldersmerter

Undgå optrukne skuldre

Hovedpine

Hovedpine og åreknuder

Arbejdsholdning og yderligerer smerter