RSI

RSI

RSI er en samlet betegnelse for klager, syptomer og syndromer der kan opstår i den øvre ryg, nakken, skuldre, arme, albue, håndled og fingre. Symptomerne er normalt forårsaget af tilbagevendende bevægelser, langvarig statiske holding eller en kombination af begge. Yderligere personlige og arbejdsrelaterede faktorer kan spille en vigtig rolle i at forårsage, forværre eller opretholde RSI.

I dag er den hyppigste årsag for RSI forudsaget af arbejdet ved en computeren. Såfremt De frekvent udfører computerarbejde belastes Deres fingre, håndled, arme-, skuldre- og nakkeregion. Disse muskler begynder at smerte og blodgennemstrømningen forringes. Især i hænder og fingre er en god blodcirkulation vigtig og disse bliver stærkt belastet ved skrivning og arbejde med musen.

 

Smerter

RSI (Repetitive Strain Injury) er en samlet betegenelse for smerter, symptomer og syndromer der opstår i den øvre ryg, nakke, skuldre, håndled og/eller arme og hænder. Symptomerne er normalt forårsaget af gentagne bevægelser, en dårlig arbejdsholdning og/eller en langvarig statisk holdning. RSI er et resultat af, at kropsbelastningen er ude af balance.

Udtrykket CANS (Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder) bliver ofte brugt. Dette er en forkortelse for klager i arm, hals og/eller skulder. Læger, fysioterapeuter og andre fagfolk der behandler RSI patienter har besluttet at erstatte RSI med udtrykket CANS. På denne hjemmeside bruger vi udtrykket RSI.

 

Smerteforløb

Tidligere blev RSI smerter inddelt i tre smertefaser, fra “begyndende” via “alvorlig” til “permanent”. Sundhedsstyrelse har dog erfaret, at RSI ikke altid udvikler sig på denne måde. Hvis De får RSI lander De ikke automatisk i smertefase “begyndende” og hvis Deres klager er “permanent” betyder det ikke automatisk, at det aldrig bliver bedre. De skal dog huske, at det er sværere at slippe af med RSI hvis symptomerne er mere alvorlige. RSI kan opstå i forskellige stadier på forskellige tidspunkter. De første tegn De skal være opmærksom på er krampe og snurren. Jo’ før De griber ind, jo’ større er chancen for at De helbredes.